5.08.2008

Metal Hakkında 50 Şey...

Arkadaşlar, bu yazıyı daha önce bir sitede yayınlamıştım. Ancak blogumda yayınlamak şimdi aklıma geldi...Geç olsun güç olmasın :p buyrun..
Ha, bi de...uzun görünüo olabilir...Ama çok zamanınızı almıycak ;) Blog çok uzun gösterio :D

1)"heavy metal"kelimesi ilk olarak Steppenwolf'un 1968 tarihli 'burn to be wild' şarkısının sözlerinde kullanılmıştır.Grubun kendi adını taşıyan ilk albümünde bulunan bu şarkı "easy rider"filmini sound trackinde yer alması sayesinde geniş kitlelere ulaştı.Daha sonra müzik tarzının adı oldu.

2)heavy metalcilerin saç uzatması,motosiklete ilgi duyması,deri ceket giymesi kısmen easy rider filminin konu ettiği kuralsız yaşamın bir uzantısıdır.Metalcilein hayat felsefesi ve dış görünüşünde easy rider filminin etkisi büyüktür.

3)heavy metalin çıkış noktası İngiliz işçi sınıfıdır.fabrikada mesaileri bittiginde ve gitmen önce barlarda toplanan işçiler burada küçük yerel gruplar kurarak müzik yapmaya başlamışlardır.çogunlugunun agır sanayi işçisi olmasından dolayı çivili bileklik ve kemerlerde bu kültürün ayrılmaz parçaları olmuştur.

4)bilinen ilk heavy metal grubununçogunlugu fabrika işçilerinden oluşan 'BALCK SABBATH'dır.bazı kaynaklar LED ZEPPELİN'i ilk kabul etsede,grubun soundunda bulundurdugu blues öğelerinden dolayı safkan heavy metal yaptıklarını sölemek yanlış olur.

5)LED ZEPPELİN'in 1971 tarihli 'stairway to heaven' şarkısı single olarak yayınlanmadan listelere girebilen tek şarkıdır.ayrıca 9 dakikalık süresine ragmen Amerikan radyolarında tüm zamanların en çok çalınan rock şarkısıdır.

6)LED ZEPPELİN'in 22 milyonluk satışla tüm zamanların en çok satan 4. albümü kabul edilen "IV"albümünün kapagında grup ve albüm ismine dahil olmak üzere hiçbir yazı bulunmaz.

7)"horned hand"adıyla bilinen metalci selamı ilk kez Ronnie James Dio tarafından kullanılmıştır.italyanlar bu hareketi iyi şans getirmesi için yaparlar.dio da italyan kökenlidir ve bu işareti büyük annesinden ögrenmiştir.

8)dio(tanrı) logosunu ters çevirip bakarsanız devil(şeytan)yazdıgını görürsünüz.

9)tüm zamanların en çok satan heavy metal albümü avusturalyalı grup AC/DC'ye aittir.grubun yeni vokalisti BRITAN JHONSON ile kaydettigi ilk albüm olan 1980 tarihli "black in black" dünta çapında 50 milyon adte satmıştır.

10)BLACK SABBATH kimligini en iyi yansıtan şarkılardan biri olan 'paranoid' grubun 1970 tarihli ilk albümünün en son yazılan şarkısıydı.kısa bir şarkıya ihtiyaçları vardı ve stüdyo çalışmalarına ara verdiklerin bir anda barda otururken 'paranoid'in rifi Tonny lommi sözleri ise basçı Geezer Butler tarafından yazıldı.daha önce 'war pigs' olması düşünülen albüm ismi 'paranoid' olarak degiştirildi.

11)efsanevi grup JUDAS PRİEST'in adı Bob Dylan'ın 'the ballad of frankie lee&judas priest' şarkısından gelmektedir.

12)judas priest şarkılarını kendilerine isim seçen gruplar:Runnig wild,Sinner,Exciter,The hellion,Grinder ve Bloodstone.

13)heavy metal dünyasını en güçlü seslerinden Judas Priest'e orjinal vokalist Alan Atkins'in yerine katıldı.Rob Halford gaydi ve maço tavırlı heavy metal arenasında bu durum tepki göreceginden Halford'a gruba girerken gay oldugunu açıklamamasına dair bir sözleşme imzalatılıdı.Rob Halford gay oldugunu ancak Judas Priest'den ayrılıp solo kariyerine yogunlaştıgı 1991 yılından sonra açıklayabildi.

14)LED ZEPPELİN rock dünyasını kurallarını yeniden yazmıştır.o zamanlar grup ve organizatör konser hasılatlarını yarı yarıya paylaşırken ,ilk olarak Led Zeppelin menajeri Peter Grant grubun payını %90'a yükseltmek istemiştir.itirazlara karşın 'ben size led zeppelin'e konser yapma şansını veriyorum.bunu degeri yüzde ile ölçülürmü' demiştir.tüm organizatörler bu şartlarda grupla çalışmaya devam ederler.oysa bu olayın yıllar öncesi ROLLİNG STONES konsrelerinde %60 pay istemiş ve bukimse tarafından kabul görmemiştir.

15)24 eylül 1980 tarihinde Led Zeppelin davulcusu JHON BONHAM aşırı alkolden tüm gece kustu ve sabaha kadar kusmugundan bogularak öldü.4 aralık 1980 tarihinde kalan Led Zeppelin üyeleri Jhon Bonham' sız Led Zeppelin olmayacagını deklare ederek grubun dagıldıgını açıkladılar. Jimmy Page 3 yıl boyunca eline gitar almadı.bonham öldügünde 31 yaşındaydı.

16)ozzy osbourne,1981 yılında solo kariyerinin ilk albümü 'blizzard of ozz'için düzenlenen basın toplantısında canlı güvercinin kafasını dişleriyle kopardı.bunu üzerine plak firması CBS'in binasına girmesi yasaklandı.

17)Kiss'in maskelerini çıkarttıgı sanılarak kapışılan 1980 tarihli 'unmasked'albümü aslen gene maskeli bir albümdür.çizgi roman şeklinde çizilen kapagın son karesi içeridedir ve satın almadan görülmez.son karede maskelrin altından yine maske çıkar.bu albümde kapakta baterist Peter Criss'in resmi görünmesine ragmen,session davulcu Anton Fig çalmaktadır.albüm öncesi gruptan ayrılan peter criss'in yerine turneden itibaren Eric Carr gelir. grubun maskelerini çıkarttıgı albüm 'lick it up'olur.

18)IRON MAİDEN ilk albümünü yayınlamadan önce bir süre grupda davul çalan maskeli adam Thundstick 1979 yılında bir başka NWOBHM grubu olan 'samson'a geçti.Thundstick İron Maiden'de çalarken provalar daha sonra 'killers' albümünün açılışında yer alacak 'ides of march'şarkısıda çalınmaktaydı.Thunderstick bu şarkıyı kendi bestelemiş gibi samson'un lideri gitarist Paul Samson'a sundu.samson bu parçayı 'head on' adlı albümünde 'thunder burst'olarak yayınladı.o sıralarsamson grubunun vokalisti de daha sonra İron Maiden'a geçecek olan Bruce Dickinson yapmaktaydı.müzik sevevrler ismi ve estecisi farklı olan şarkıyı farklı gruplarda farklı ismimlerle duyunca bir hayli şaşırıdılar.

19)radyolar ve tvler heavy metale kapalıyken dinleyicilere ulaşmanın en iyi yolu farklı ve akılda kalıcı imajlar yaratmaktı.İron Maiden'in albüm kapagında ve tşört tasarımları için Derek riggs tarafından yaratılan maskotu EDDİE de böyle ortaya çıktı.eddie ilk iki maiden albümünde normal boyutlardaydı.ayrıca çizimin ilk hali ingilterede yaşıyan punk çılgınlıgı ile alakalı olarak kırmızı şaçlıydı.daha sonra ceset halini aldı ve 'number of the best 'albümü ile dev halini aldı.

20)heavy metal dünyasını en iyi konser albümlerinden biri motörhead tarafından yapılmıştır.1981 yılında piyasaya çıkan 'no sleep til hammersmith'albümü 23 mart 1981 tarihinde leeds şehrindeki queens hall'da kaydedilmiştir.

21)guiness rekorlar kitabına 'dünyanın en gürültülü grubu' olarak geçen isim DEEP PURPLE'dir.daha sonra bu rekor MOTÖRHEAD tarafından egale edilmiştir.en son ise MANOWAR bu ünvanın sahibi olmuştur(hannover,almanya konserinde 129,5 DESİLBEL)

22)New york'lu grup MANOWAR 1982 tarihli ilk albümü 'battle hymns'i liberty recordsetkisiyle çıkardı.grup aynı yılın sonunda sonraki albümleri için music for nations'ın alt firması megaforce ile anlaşma imzaladı.'into the glory ride'albümü öncesi yapılan bu sözleşmeyi grup elemanları kendi kanlarıyla imzaladılar.

23)1982 yılında Queit Riot ile 'diary of a madman' turnesine çıkan OZZY'e lowa konserinde yarasa fırlatıldı.yarasayı plastik sana ozzy,yarasanın kafasını dişleriyle koparttı.yarasanın gerçek oldugunu anlayınca ozzy kuduz tehlikesine karşı hastaneye kaldırıldı.onu ilk ziyaret eden de ozamanki menajeri,sonrada karısı olan Sharon arden oldu.

24)metallica'nın ilk albümü 1983 tarihli ilk albümünün ilk adı "metal up your ass.easter's cancelled:the body's been found"du.ancak dagıtım firmalarının karşı çıkması üzerine albümün ismi "kill' em al"olarak degiştirildi.

25)metallica'nın ilk kadrosunda yer alan gitarist Dave Mustaine,metallicadan kovulunca MEGADETH grubunu kurdu.megadeth'in ilk kadrosu bir dönem Slayer gitaristi Kerry King'de bulundu.

26)bilinen ilk thrash grubu exodus'tur.ancak metallica ilk albümünü exodus'dan daha önce yayınladıgı için kayıtlara geçen ilk thrash metal grubu metallica oluyor.

27)yönetmen Rob Reiner tarafından çekilen 1984 yılında 'this is spinal tap' adıyla piyasaya sürülen film 80li yıllarda hard rock ve metal dünyasında yaşanan tüm klişelerle dalga geçen spinal tap grubunu anlatan bir yapımdı.filmi pazarlayanlar bunun bir belgesel oldugunu ve spinal tap adlı bir grubu konu ettigini söyleyerek böyle bir grubun varlıgını herkese inandırdılar.oysa bu filmi başarı ile pazarlamak için yapılan bir oyundu.malesef hala spinal tapın gerçekte var oldugunu sananlar var.

28)W.A.S.P. isminin açılımı çeşitli söylentilere neden olduysada Blackie Lawless tarafından yapılan resmi açıklama 'we are sexual perverts'şeklindedir.

29)80li yılların başında başkan Ronald Reagan'ın karısı Nancy Regan tarafından kurulan PMRC(parents music resource center)gençleri zararlı şarkı sözü,albüm kapagı ve benzeri şeylerden korumak için kuruldu.bu örgütün çıkarttıgı yasa yüzünden pek çok şarkının radyo ve tvlerde çalınması yasaklandı.Frank Zappa da PMRC tarafından dava edilen isimlerden biriydi.mahkemede 'kötü yasalar çıkaranlar,kötü şarkı sözü yazanlardan daha tehlikelidir"dedi.

30)ingiliz grup Def Leppard 'hysteria'albümünün kayıtlarına girmeden önce grubun bateristi Rick Allen trafik kazası geçirdi ve sol kolunu kaybetti.grup yeni bir davulcu almak yerine Allenin çalabilecegi özel bir davul tasarladı.Rick Allenin tek kolla ve özel bir davulla çaldıgı 1987 tarihli bu albüm grup tarihinde en çok satan albüm oldu.

31)'hysteria'albümünün prodiktörü Mutt Lange "hysteria"albümü öncesinde etrafındakilere "Michael Jackson'thriller'albümünden 7 hit çıkarta biliyorsa bir rock grubuda çıkartabilmeli"demişti.gerçektende "hysteria"iki yıl içinde listelerin ilk onuna 7 hit yolladı.

32)rock dünyasını en ayrıcalıklı gitaristlerinden Eddie Van Halen tapping tekniginin mimarıdır.gitarist her iki elinide gitarın üstünde kullanır.bu teknik grubun "eruption"şarkısında rahatlıkla fark edilir.

33)"black metal" terimi ilk kez ingiliz grup VENOM'un 1982 tarihli albümüne adını veren şarkının adı olarak kullanıldı.

34)"death metal"terimi ilk kez 1985 yılında amerikalı grup Possessed'in "seven churches " albümünde şarkı olarak kullanıldı.

35)Slayer'ın 1986 tarihli "reign in blood"albümü tüm zamanların en iyi thrash metal gurubu kabul ediliyor.

36)22 aralık 1987'de Mötley Crüe basçısı Nikki sixx "bir süre için" öldü.bir ötel odasında Guns n'roses'tan Slash ve Steven Adler ile takılan sixx aynı gün içinde eroin,kokain,valium ve bir şişe jack daniels aldı,bir süre sonra komaya girdi ve kalbi durdu.hemen ambülans çagırıldı ve ilk müdahale olarak Nikki Sixx'in kalbine elektro şok hemde adrenalin dolu bir igne yapıldı.2 dakika ölü kalan Sixx şoklar ve igneden sonra dirildi ve kustu.bu olaydan sonra tüm Mötley Crüe elemanları agır uyuşturucular kullanmayı bıraktılar.

37)ABD hükümeti Möltey Crüe'ya gençleri uyuşturucudan uzak tutacak demeçler vermeleri karşılıgında NASA tarafından yapılmış kendi ekseninde dönen bir davul hediye etti.bu davul ilk kez "girls,girls,girls"albümünün turnesinde kullanıldı.

38)jim carrey'in "ace ventura"filmindeki bir bar sahnesinde Canibal Corpse'u "hammer smashed face" şarkısını çalarken görülüyor.

39)Whitesnake'in 1987 tarihli "whitesnake"albümünde çalan müzisyen kadrosu ile turneye çıkan müzisyen kadrosu farklıdır.gitarist Jhon Sykes,bas Neil Murray,baterist Aynsley Dunbay ve session gitar Adrian Vanderberg'den oluşan albüm kadrosu turnede ve kliplerde gitarst Vivian Campbell,bas Rudy Sarzo,bateri Tommy Aldridge ve kalıcı gitarist Adrian Vandenberg şeklnde degişti.grupda sabit kalan tek eleman eski Deep Purple vokalisti David Cornerdale olmuştur.

40)Slayer'in 1998 tarihli alümünün adı olan "diabolus in musica"latince müzikal bir terimdir.ortaçagta 3 notadan oluşan aranın (tritone)şeytani bir tınıya sahip oldugu düşünülürdü ve buna "diabolus in musica"denirdi.tritone,barok müzik ve heavy metalde sık kullanılan bir kalıptır.

41)dünyanın en hızlı gitaristi isveçli YNGWİE J.MALMSTEEN'dir.tüm notaları tam ve dogru basarak onun hızına çıkabilen yoktur.

42)adını venom'un 'mayhem with mercy'şarkısından alan norveçli black matel grubu Mayhem'in vokalisti Dead 12 nisan 1991'de tüfekle intihar etti.Euronymous Dead'ın parçalamış beyninin fotografını çekti.bu fotograf bootleg albüm 'dawn of the blackhearts'ın kapagında kullanıldı.10 agustos 1993 tarihinde ise grubun gitaristi Euronymouns, Burzum'dan Varg Vikernes tarafından defalarca bıçaklanarak öldürüldü.

43)amerikanın köklü thrash gruplarından PANTERA'nın ilk albümünü çogunluk 1990 tarihli "cowboys from hell" sanır.oysa grubun bu albümünden önce glam metal yaptıgı 4 albümlük bir geçmişi vardır."metal magic"1983,projects in the jungle"1984 ve "ı am the night"1985 vokalist terry glaze ie kaydedilen albümlerdir.1988 tarihli power metal"albümü ise vokalist olarak Phil Anselmo'nun gruba dahil oldugu albümüdür ve grubun glam metal tarzındaki son albümüdür.pantera bu dört albümü web siesinde 'panterrible'başlıgı altında anmaktadır.

44)amerikalı grup Warrant 1992 yılında "dog eat dog"albümünü çıkardı.1 yıl sonra dog eat dog grubu gereksiz bir alınganlıkla Warrant adında EP yayınlayarak Warrant'a cevap vermiş oldu.

45)80li yılların ortasında almanyadan enteresan bir grup çıktı.MEKONG DELTA.başka gruplarda çaldıklar herbirinin plak firmalarıyla baglayıcı kontratları oldugu için isimlerini açıklamayan poz ve konser vermeyen bu grupun 1987'de "mekong delta"albümü ile başlayan müzikal serüveni tam 10 yıl sürdü.1990 yılında "dances of death"albümü ile grup elemanlarını kimlikleri açıklandı.

46)70li yılların ortasında LED ZEPPELİN'le tura çıkan RLLİNG STONE muhabiri cameron crowe bu turnede yaşadıklarının bir kısmının senaryosunu yazıp yönetmenligini yaptıgı "almost famous"filminde kullanıld.

47)Judas Priest vokalisti Rob Halford'un grupdan ayrılmasının ardından gay oldugunu açıklaması ve büyük Judas Priest fanı tim owens'ın gruba girmesi film yapımcılarına ilham verdi ve 2000 yılında 'metal god'isimli filmin çekimlerine başlandı.başrollari mark wahlberg ve jennifer anistonun paylaştıgı filme karşı juday priest dava açtı.filmin adı rock star olarak degiştirildi.ve filmde juday priesti andıran hayali bir grup vardı.

48)firlandiyalı grup childiren of bodom'un isminin hikayesi bir hayli ilginç.4 haziran 1960 yılında 2 erkek 2 kız bodom gölünün yanına kamp yapmaya giderler.bir sabah 3'ü ölü bulunur.nils ise sag kalandır.3 genç buçaklanarak öldürülmüştür.polis 70i şüpeli 3000 kişiyi sorgular ama katil bulunamaz 2004 yılında polis nils'i cinayetten tutuklar ancak 2 ay sonra delil yetersizliginden serbest bırakılır.bu cinayet firlandiya tarihinin en karanlık olayıdır.Alexi Laiho ölen çocukların aileleri ile komşu olan bir ailenin çocugudur.küçüklügünden beri bu hikayeyi duydugu için grup kurdugunda adını childiren of bodom koyar.alexi hala katilin nils olduguna inanıyor.

49)8 aralık 2004 metalciler için kara gün ilan edilmekte.o tarihde eski pantera üyesi Dimebag Darrell'in kardeşi baterist Vinne Paul ile yeraldıgı Damageplan grubu turne dahilinde konser vermekteydi.grup ilk şarkısına girdiginde seyircilerin heyecanı en üst noktadaydı.ancak az sonra yaşanacaklar müzik tarihinin şanlı sayfalarının arasında kanlı sayfalar olarak yer alacaktı.konseri seyreden 25 yaşındaki nathan gale ilk şarkının yarısında sahneye fırladı ve gitarist DERRELL'a yaklaşarak sert tonla birşeyler söyledi herkes onu heyecanlı bir fan sanırken o silahını çıkarıp 16 el ateş etti.kaçışan insanlarada dogru ateş eden nathan 3 kişiyi daha öldürdü.sonrada polis tarafından silahla öldürülerek durduruldu.

50) CrazyShark nickli genç, o zamanların en büyük yasadışı rock-metal paylaşım paltformlarından biri olan blogunda, tüm dünya çapındaki metal gruplarının herbirinin tüm albümlerini sitede yayınlayarak metal gruplarının büyük tepkisini çekti. Gothic Metal grubu "Within Temptation"un diskografisi yayınlaması üzerine, vokal Sharon Den Adel, "What Have You Done" single'ını CrazyShark'a tepki olarak çıkardıklarını söyledi...Ayrıca CrazyShark'ın linklerini Children Of Bodom'dan Alexi'nin sildirdiği tahmin ediliyor. Metallica ise daha önce de başka bir paylaşım platformuna yaptığı gibi, bu bloga da milyarlarca dolar tazminat davası açtı. Ancak blog sahibi CrazyShark olmasına rağmen sağlayıcı ve kontrol etmesi gerekn kurum Google olduğundan bu kuruluş yüksek miktarda tazminat ödemeye mahkum edildi. Tazminatın altından kalkamayan Google, şirketi "Türkiye Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü"ne bağışladı, mahkeme de bu bağıştan dolayı cezayı kaldırdı. Ancak CrazyShark elbette rahat durmadı ve rahat da bırakılmadı. Bu sefer de emolar ayaklandı...Ancak neden farklıydı, onların şikayeti ise sitesinde neden emolara yönelik bir paylaşım yapmadığıydı. Hatta Linkin Park'ın müziği bu nedenle bıraktığı, bilinen bir gerçektir. Ancak elbette LP, bunu söyleyemeyecek kadar kendine saygısı olmayan ve korkak bi gruptu. Bunlar tanınan grupların, medya önünde tepkileriydi. Daha nicelerine göğüs germiş olan CrazyShark, Marilyn Manson Diskografisini yayınladıktan hemen sonra, Mariyln tarafından bağırsakları çıkarılarak öldürüldü. Ölene kadar yaklaşık 107bin albüm, 50bin civarında diskografi yayınladı ve Türkiye'de tüm bu metal gruplarının tanınmasına yol açtı. Onun sayesinde metal dinleyicisi bir hayli artan Türkiye ilerki yıllarda dünyanın Metal merkezi haline geldi. Türkiye kökenli ArabeMetal tarzı, hapishanede Marilyn Manson tarafından delilik derecesinde kabul gördü, arabemetal tarzı yüzünden kendini jiletle saatlerce doğrayarak öldüren Marilyn içinse "CrazyShark'ın Laneti" yakıştırmaları yapıldı...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

süper!

Adsız dedi ki...

Çivili bileklik takıyordum da neden taktığımı bilmiyordum çok teşekkürler. xD

Adsız dedi ki...

Zuhahah xD

Unknown dedi ki...

Kendimiz hakkında daha sağlam bilgiler edindik xD Eyvallah

Adsız dedi ki...

2)heavy metalcilerin saç uzatması,motosiklete ilgi duyması,deri ceket giymesi kısmen easy rider filminin konu ettiği kuralsız yaşamın bir uzantısıdır.Metalcilein hayat felsefesi ve dış görünüşünde easy rider filminin etkisi büyüktür.

Blog kapalıyken bu filmin adını düşünüp düşünüp bulamamıştım. İzleyeceğim inşallah bir gün =D. Teşekkürler...

Eksik Günlük dedi ki...

lise yillarinda uzerine beyaz lekeler birakmakta beis gormedigi siyah tsortuyle terlemis her canli gibi ben de yazini zevkle salyayla okudum.